Klik hier voor de html versie  
     
Gemeente Utrecht logos
 
         
  Gele balk  

Nieuwsbrief wijkbureau Zuidwest

Mei 2020

Kanaleneiland Noord, Kanaleneiland Zuid, Transwijk, Dichterswijk, Rivierenwijk en Merwedekanaalzone
 

 

dodenherdenking

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag
Dodenherdenking is voor velen een belangrijk moment in het jaar. Dat geldt ook voor de herdenking van de bevrijding, dit jaar 75 jaar geleden. Juist dit jaar kunnen we helaas niet op de traditionele manier bij deze gebeurtenissen stilstaan, maar blijven we thuis. Bekijk hier wat er deze dagen nog wel gebeurt in Utrecht.


Start van een bijzondere Ramadan
Deze Ramadan wordt vanwege de coronamaatregelen een andere dan anders. Naast een periode van inkeer is het normaal gesproken ook een periode van samen zijn met familie, samen bidden en samen na zonsondergang eten. Moskeeën, jongerenwerk en inwoners organiseren allerlei online activiteiten. Zodat mensen op afstand, maar toch samen kunnen zijn. Burgemeester Jan van Zanen wenst iedere deelnemer aan de Ramadan een goede tijd! Bekijk de videoboodschap met ondertiteling in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.

moskeesss-1578x500_2


‘Zoveel mogelijk Utrechters veilig thuis’
Niet voor iedereen is thuis altijd een fijne plek. Zeker nu we allemaal zoveel mogelijk thuis zitten. Speciaal voor deze inwoners schrijft burgemeester Jan van Zanen een nieuwe brief: ‘Hulp vragen mag altijd. Voor uzelf, maar ook als u zich zorgen maakt om iemand anders. Weet dat u nooit te veel vraagt of zaken te vroeg meldt.’ (…) ‘Sta voor elkaar klaar. Juist nu.’ Lees verder


Utrecht in de prijzen

De gemeente Utrecht is uitgeroepen tot de vrijwilligersgemeente van 2020. De commissie, bestaande uit o.a. Vereniging NOV en Movisie, looft Utrecht om de gemeentelijke steun aan vrijwilligers en hun organisaties. Ook prijst de commissie het Initiatievenfonds. Lees meer over de Nationale Vrijwilligersprijzen 2020. 

vrijwilligersprijzen


Onderhoudswerkzaamheden aan de Prins Clausbrug

Op maandag 6 mei start de gemeente met onderhoud aan de Prins Clausbrug. De werkzaamheden zijn naar verwachting 12 juni klaar. Tijdens de werkzaamheden blijft de brug toegankelijk voor het verkeer van beide richtingen. Wel kan er een kleine vertraging zijn, omdat beide richtingen om en om van één weghelft gebruik zullen maken. Kijk op www.utrecht.nl/prinsclausbrug voor meer informatie.

prins_claus_brug_goed


Afvalinzameling rond Bevrijdingsdag
Goed om te weten: op Bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei) halen wij geen afval huis-aan-huis op. Wilt u weten op welke dagen we na Koningsdag en Bevrijdingsdag bij u het afval ophalen? Kijk op www.mijnafvalwijzer.nl of de gratis Afvalwijzer-app.

lachende_vuilnisman_2


Ondernemers en coronavirus
Veel Utrechtse bedrijven, ondernemers en zzp’ers ervaren de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. De gemeente wil hen zoveel mogelijk verzachten. Hier leest u wat we precies doen en welke organisaties nog meer helpen. Er is een landelijk telefoonnummer opengesteld voor ondernemers: 0800 – 2117. 


La Vuelta start niet in Nederland dit jaar

La Vuelta Holanda heeft de start van de Ronde van Spanje 2020 moeten teruggeven aan de Spaanse organisatie van La Vuelta. Het verplaatsen van de drie etappes van augustus naar het najaar blijkt technisch onhaalbaar vanwege de beschikbaarheid van accommodaties en het parcours in die periode. Meer informatie leest u hier.

vuelta-2020-logo


Een mooi corona-initiatief voor uw buurt?
Hebt u een goed idee voor uw buurt, dat positief bijdraagt aan de situatie rondom het coronavirus? Kijk dan of u een bijdrage kunt krijgen uit het Initiatievenfonds van de gemeente. Uw aanvraag wordt nu sneller afgehandeld, en kan al binnen een week rond zijn. Lees meer  


Slim Melden
U kunt heel eenvoudig een melding doorgeven aan de gemeente via de website of de Slim Melden app. Bijvoorbeeld over afval, vervuiling, groen, verkeer, of overlast. U kunt nu tijdelijk ook doorgeven als u overlast ervaart van inwoners die zich niet houden aan de coronamaatregelen. Denk daarbij aan 1.5 meter afstand houden of als er sprake is van groepsvorming.

slim-melden-nu-ook-met-de-app_2


Jonge energiedetectives

De leerlingen van een aantal basisscholen in Kanaleneiland-Zuid krijgen in 2020-2022 lessen over energie en duurzaamheid. Dit in het kader van het IRIS project. Scholen, Stichting Technotrend, Bo-Ex en de gemeente Utrecht werken met steun van de Europese Unie aan het verduurzamen van Kanaleneiland-Zuid, een stadswijk met toekomst!

Doordat er geen lessen gegeven kunnen worden door het Coronavirus, heeft Stichting Technotrend een thuisprogramma bedacht, de Energie Speurtocht. Met de Energie Speurtocht kruipen leerlingen uit groep 6, 7 en 8 in de huid van een detective en gaan ze op ontdekkingstocht door hun eigen huis. Zo leren ze elke week op onderzoekende manier meer over onder andere energiesoorten, de meterkast, isoleren en energie besparen. Zo leren de leerlingen dus ook hoe zij hun ouders kunnen helpen om energie te besparen. Daardoor houden ze geld over, wat ze dan aan andere dingen kunnen uitgeven! 

met_lamp_mannetje_krant_2


Utrecht verbindt

De effecten van de coronamaatregelen zijn van invloed op het leven in en rondom Utrecht. Maar, naast al het leed ontstaan ook mooie dingen. We zien fantastische initiatieven ontstaan vanuit bewoners, ondernemers, vrijwilligers en liefdevolle mensen in Utrecht. Wilt u ook iets betekenen of hebt u een helpende hand nodig? Deze pagina staat er boordevol mee.


Gebarentolk

Heeft u een gebarentolk nodig bij uw contact met de gemeente Utrecht? Voortaan kunt u via www.utrecht.nl/contact kiezen voor het gebruik van Teletolk. Meer informatie via dit filmpje.

teletolk


Jouwhuisslimmer

We leven in een bijzondere tijd. Misschien heb je in deze periode wat meer tijd en rust, en denk je na over energiebesparende maatregelen om je huis comfortabeler en duurzamer te maken. De gemeente biedt hiervoor energieadvies online. Een tijdelijke service waarbij je in een videogesprek advies krijgt van een deskundige. Weten hoe het werkt? Kijk hier.

logo_jouwhuisslimmer


Fraude via WhatsApp

“De politie waarschuwt voor fraude van criminelen via WhatsApp. Krijgt u een appje waarin een bekende om (veel) geld vraagt? Bel deze persoon dan altijd op om te checken of dit verzoek echt is. Is het een nieuw telefoonnummer? Bel dan ook het oude nummer! Klik niet op linkjes en deel nooit uw persoonlijke gegevens of pincode. Bent u slachtoffer van WhatsApp-fraude bel dan 0900 8844. Of kijk voor meer informatie op www.politie.nl.“

whastapp_2


Digitale wijkplatforms

De gemeente Utrecht neemt (via de wijkbureaus) deel aan digitale wijkplatforms door op die platforms een kort informatie-overzicht aan te bieden met een link naar de wijk- of gemeentewebsite. Om de gemeentelijke informatie actueel te houden en dat niet op veel plekken te moeten doen is er gekozen voor een link naar de gemeentelijke website in plaats van het plaatsen van informatie op de digitale wijkplatforms. Daarnaast is het voor bewoners, ondernemers en partners in de wijk op die manier duidelijk wanneer het gaat om gemeentelijke informatie en wanner het gaat om informatie van het wijkplatform. Het wijkplatform behoudt op deze wijze haar autonome en onafhankelijke positie. 


Wijknieuwsbrieven

Meer informatie, ook over initiatieven en hulp in uw wijk, vindt u in de nieuwsbrieven van de wijkbureaus. U kunt zich op de wijknieuwsbrieven abonneren via de website van de gemeente.


Meer nieuws

       
     

Volg ons Naar Facebook gemeente Utrecht Twitter icoon Instagram icon Social media icon  

Deel deze nieuwsbrief   Utrecht op Facebook Utrecht op Twitter

 

Uitschrijven

Bekijk welke nieuwsbrieven we nog meer hebben en schrijf u in