Klik hier voor de html versie  
     
Gemeente Utrecht logos
 
         
  Gele balk  

Nieuwsbrief Utrechtse Energie

September 2018

 
 

Safe the date: Climate Planet komt naar Utrecht!
Van 6 oktober tot en met 3 november staat een 20 meter hoge wereldbol op het nieuwe Jaarbeursplein in Utrecht: de Climate Planet biedt een ongekend indrukwekkend beeld van de aarde. In een ruimtereis wordt u meegenomen van de Big Bang tot in de verre toekomst. Een 360 graden film toont de urgentie van klimaatverandering en biedt inspiratie voor een duurzame toekomst. Een maand lang worden in samenwerking met bedrijven en organisaties in de bol allerlei activiteiten georganiseerd rondom de Global Goals: 17 werelddoelen die zijn opgesteld om een einde te maken aan klimaatverandering, extreme armoede en ongelijkheid. Kijk voor meer informatie en het bestellen van kaarten op www.climateplanet.nl.


Voorbeeldwoning aan de Costa Ricadreef
Welk isolatiemateriaal kies ik? En wie kan mij adviseren over een warmtepomp? Met deze vragen kunt u vanaf november terecht aan de Costa Ricadreef 183 in Overvecht-Noord. De gemeente Utrecht opent daar een aardgasvrije voorbeeldwoning. In de woning kunnen geïnteresseerden ervaren hoe zo’n energiezuinig huis eruit ziet, onder meer door de isolatie en advies over energie besparen en wonen zonder aardgas. Het is nu al mogelijk om er tijdens de verbouwing een kijkje te nemen. U kunt ook deelnemen aan de workshops Warmtepompen en Isoleren & ventileren. Kijk voor de data en inschrijving op jouwhuisslimmer.nl. Op zaterdag 3 november bent u van harte welkom voor het open huis tijdens de Duurzame Huizenroute. Lees meer over de voorbeeldwoning.


Duurzame Week 2018
Alweer voor het vierde jaar organiseert de Duurzame Week in de herfstvakantie, van 20-27 oktober, een week die bol staat van interessante en leerzame activiteiten omtrent het thema duurzaamheid. Dit jaar werken zij samen met de Climate Planet en met ANNE en zullen in en om deze locaties de activiteiten, workshops en lezingen plaatsvinden. Tijdens de week kun je bijvoorbeeld gaan speeddaten met een energieadviseur n.a.v. het maken van een quickscan. In de voorbeeldwoning in Overvecht kan je genieten van een duurzaam, op inductie gemaakt kopje soep om ondertussen te zien, horen en voelen wat de functie van deze woning is. Ook zal Waterproof030 deelnemen aan de week voor tips en trucks om wateroverlast te voorkomen en wordt de Duurzame Award uitgereikt.
Bekijk het gehele programma van de duurzame week en kom langs!


Bezorgdienst DHL wereldwijd op weg naar klimaatneutraal
DHL, het grootste logistieke bedrijf ter wereld, wil in 2050 volledig energieneutraal zijn. Dat vraagt om wereldwijde inspanningen en dus ook in Utrecht. In het Service Center van DHL Express aan de Heldinnenlaan langs de A2 zijn die goed zichtbaar. “Maar we mogen absoluut niet achterover leunen”,  zegt manager Rufus Nijhuis. “Het gaat om de toekomst van onze aarde.” Lees het hele verhaal over de Cubicycles en de andere emissievrije vervoersmiddelen van DHL!

Wilt u met uw bedrijf ook energie besparen? De gemeente Utrecht kan u daar in adviseren en ondersteunen. Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl/duurzaamondernemen of neem contact op met Wanda van den Berg,  utrechtseenergie@utrecht.nl.


Energiek Kanaleneiland
De afgelopen maanden is er een team van bewoners aan de slag gegaan met het EU-project IRIS in Kanaleneiland. Als onderdeel van dit project wordt een aantal sociale woningbouw flats grondig verduurzaamt, maar ook zaken in de openbare ruimte, zoals de openbare verlichting. Belangrijk bij dit Europese project is dat bewoners samen met de gemeente, HKU, Universiteit en andere partijen in de stad nieuwe concepten ontwikkelen. In drie energieke avonden hebben de bewoners van Kanaleneiland Zuid samen met ontwerpers, creatievelingen en mensen uit de lichtindustrie nagedacht over de openbare verlichting van de toekomst. De concepten zijn op de laatste avond gepitched en bewoners konden door middel van nepgeld stemmen welke ideeën zij het best vonden. Het team gaat met deze input een pilot voorbereiden. Meer info over het Europese IRIS project: http://irissmartcities.eu/content/utrecht-netherlandsDe Energiebox nu ook voor mensen met een kleine beurs
De energiebox bestaat alweer ruim 3 jaar. Al meer dan 3000 huurders van Utrechtse woningbouwcorporaties hebben een energiebox ontvangen en besparen gemiddeld 10% op hun energieverbruik. Dat staat gelijk aan een gemiddelde kostenbesparing van €115,-  per jaar per huishouden. Aan het begin van het jaar is de energiebox ook in andere omliggende gemeenten van start gegaan zoals Stichtse Vecht, Nieuwegein en Zeist. Net voor de zomer is er een speciaal project begonnen om ook de energiebox via de buurtteams in Utrecht te verspreiden. Zo kunnen mensen die dit het hardst nodig hebben, profiteren van de kostenbesparing. Voor meer informatie over de energiebox zie www.utrecht.nl/energieadvies.   

Samenwerkingspartners: Gemeente Utrecht, Bo-ex, Portaal, GroenWest, SSH en Mitros.


Goede start met jouwhuisslimmer.nl
Wil je aan de slag met het verduurzamen van je huis, begin bij jouwhuisslimmer.nl of kom op 8 oktober naar de informatiebijeenkomst in de Climate Planet. Houd de website in de gaten voor het programma en inschrijving.


Agenda:

17 september: Informatieavond ventilatie Twee bewoners met woningen uit 1930-1940 vertellen over hun zoektocht naar de juiste ventilatie voor hun woning en hun wensen.

22 september: Fietstocht langs duurzame huizen  Fietstocht door Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern langs twee woningen (warmtepomp en klimaatneutraal).

29 september: workshop Warmtepompen in de voorbeeldwoning Overvecht.

6 oktober – 3 november: Climate Planet, bestel hier je tickets.

8 oktober:   Jouwhuisslimmer-informatieavond huiseigenaren in Climate Planet.

10 oktober: Dag van de Duurzaamheid. Laat u vandaag duurzaam verrassen.

10 oktober: opening 5e Buurtstroominstallatie Buurthuis Zuilen.

18 oktober:  workshop Isoleren & Ventileren in de voorbeeldwoning in Overvecht.

20-27 oktober: Duurzame Week. Interessante duurzame activiteiten voor jong en oud in de herfstvakantie.

30 oktober: Informatiebijeenkomst voor VVE’s in Overvecht-Noord

3 en 10 november: Duurzame Huizenroute. Neem een kijkje bij de buren en laat u inspireren.

3 november: opening voorbeeldwoning Overvecht. Het is zover, kom kijken!


       
     
Utrecht op Facebook Utrecht op Twitter Utrecht verbindt Deel deze nieuwsbrief   Utrecht op Facebook Utrecht op Twitter


Uitschrijven